Toepassingen

Ontkalken van bestaande leidingsystemen

In oudere woonhuizen zonder ontkalkingssysteem zult u zeer waarschijnlijk waterleidingen aantreffen die al ernstig verkalkt zijn. De Housetron heeft het bijkomende voordeel dat bestaande kalkafzettingen geleidelijk aan verdwijnen. Verwacht er echter geen wonderen van, afhankelijk van de ernst van de kalkafzetting zal dit proces enkele weken of zelfs maanden in beslag nemen.
Het geschikte type unit moet dezelfde diameter hebben als de leiding waarin de unit wordt aangebracht – een voorbeeld: in het geval de unit gemonteerd wordt in een 3/4″ hoofdleiding (22mm) dient er een Housetron unit met een diameter van 22mm gemonteerd te worden.

Hoofdleiding

Ook voor de hoofdleiding van uw woning, ongeacht of het een klein appartement is of een grote villa, biedt Housetron een oplossing die een eind maakt aan kalkafzetting en zo uw hele woning beschermt. Voor eengezinswoningen volstaan veelal 1 a 2 units, afhankelijk van de hardheid van het water. In regio’s met een lage hardheid blijkt een enkele unit op de toevoerleiding of de hoofdleiding afdoende. In regio’s met een hogere hardheid moet er vaak een tweede unit worden geplaatst. Deze worden dan ter hoogte van warm water apparaten of stortdouche geplaatst (zie betreffende toepassingen). De hoofdleiding bevindt zich gewoonlijk in de meterkast of in de kelder van de woning.

Stortdouche

Kalkaanslag vormt een ernstige bedreiging voor de werking van stortdouches. De kalkaanslag zet zich af in de douchekop, waardoor deze verstopt raakt. Ook de pomp kan hierdoor beschadigd raken, en op den duur uitvallen, in welk geval vervanging noodzakelijk is. De Housetron unit veranderd de fysieke eigenschappen van die elementen die bijdragen aan de vorming van harde kalkafzetting (ketelsteen). Tijdens deze verandering worden er kristallen gevormd die zich niet afzetten, maar als in een suspensie in het water “zweven”, waardoor er geen kalkafzetting plaatsvindt. De gebruikers van de Housetron unit merken dat het water “zachter”┬áis tijdens het douchen; het haar en de huid voelen beduidend zachter aan na het douchen en het absorberend vermogen van het water neemt toe, waardoor er zich tijdens een wasbeurt rijker schuim ontwikkelt.

Combiketels

Kalkafzetting op de brander van boilers en warmwaterapparatuur. Een kwetsbaar apparaat waaraan geen onderhoud wordt gepleegd, kan vaak honderden euro’s aan reparaties en net zoveel extra energie kosten. Voor elke millimeter ketelsteen op het verwarmingselement wordt geschat dat het element bijna 10% meer energie gebruikt om eenzelfde hoeveelheid water op te warmen. Bij 2 mm is dat 20% en bij 3 mm zelfs 30% – na een tijdje kan dit oplopen tot een aanzienlijke kostenpost tot het moment waarop het element breekt en er een nieuwe ge├»nstalleerd moet worden. Met een Housetron kunt u binnen de kortste keren beginnen met geld besparen. De unit neutraliseert de elementen in het water die tot de afzetting van harde kalk leiden en verandert de fysieke eigenschappen ervan, waardoor ze blijven zweven en geen ketelsteen kunnen vormen.

Waterfilterinstallaties (RO-systemen)

Hoewel waterfilterinstallaties (omgekeerde osmosesystemen) deeltjes uit het water filteren met behulp van membraanfiltertechniek, kan ook in deze systemen kalkafzetting optreden. Hierbij kan een harde laag op de buitenzijde van het membraan ontstaan, die de levensduur aanzienlijk verkort. In dit geval heeft de Housetron unit de taak om de bestaande kalklaag zachter te maken en ervoor te zorgen dat de harde kalklaag zich niet kan vormen of herstellen, waardoor de levensduur van filterinstallatie en membraan aanzienlijk worden verlengd. De filterinstallatie zal in combinatie met de Housetron bovendien doeltreffend werken, aangezien het calciumcarbonaat fysiek getransformeerd wordt in veel grotere kristallen die eenvoudiger te scheiden zijn door het RO-systeem.

Fonteinen en sprinklers

Kalkafzetting treedt niet alleen op wanneer water in een reservoir wordt opgewarmd; het gebeurt ook bij drukverschillen in bijvoorbeeld sprinklerinstallaties, waarin kalkvorming kan resulteren in de volledige afsluiting van de sproeiers waardoor er tegendruk in het systeem kan optreden. De Housetron zet het calciumcarbonaat om in kristallen die in het water blijven zweven en geen harde kalklaag vormen onder invloed van drukverschillen.